Pusztavám Magyarországon, Fejér megye északkeleti peremén, a Vértes-hegységet a Bakonytól elválasztó völgyben fekszik. A faluban, 900 családban 2500 ember él, akik egy közel két évtizedes múltra visszatekintõ Ifjúsági Fúvószenekarral büszkélkedhetnek.

Az oroszlányi Bakfark Bálint Zeneiskola és a Pusztavámi Általános Iskola között még 1988-ban fogalmazódott meg az igény, hogy közös szervezésben mûködõ zenekart hozzanak létre. Ebben nagy szerepet vállalt Acsai Sándor, majd Pluhárné Barcsai Mónika, aki a pusztavámi fúvóshagyományok újjáélesztése céljából megszervezte a község diákjaiból az elsõ zenekart, majd két évig egyengette az együttes útját. Az elsõ emlékezetes fellépések már Ocskai Simon tanár úr vezényletével zajlottak; ekkor fõleg iskolai rendezvényeken szerepeltek, de 1990-ben már az Adonyi Nemzetiségi Találkozón is képviselték Pusztavámot. Domina József zenetanár 1991-tõl közel másfél évtizedig volt a zenekar karmestere és mûvészeti vezetõje; õt 2006 tavaszától Balázs Attila karmester követte.

A zenekar beváltotta a hozzá fûzött reményeket, igen sikeres együttessé vált, az eltelt években a létszáma - hála a folyamatos ifjú fúvósmuzsikus-utánpótlásnak - több mint 50 fõre emelkedett.

A Pusztavámi Ifjúsági Fúvószenekar megalakulásától kezdve aktív résztvevõje a község és a környezõ települések rendezvényeinek.

Rendszeresen képviseli Pusztavámot a nemzetközi és a belföldi fúvószenekari találkozókon, az évente megrendezésre kerülõ Fejér megyei Nemzetiségi Napon, a Móri Bornapokon, a szüreti felvonulásokon és az országban számos vidéki fellépésen. A széles vonzáskörzetbõl érkezõ nagyszámú nézõközönségnek maradandó élményt nyújtanak muzsikájukkal, rendezvényeik a leglátogatottabbak településünkön. A muzsikusok nyaranta zenei edzõtáborban tökéletesítik tudásukat, ekkor újabb és újabb zeneszámok tanulásával bõvítik repertoárjukat. A zenekar nem csupán hagyományos német nemzetiségi fúvószenét játszik, koncertjeiken felhangzanak a régmúlt korok zenéi, kortárs magyar szerzõk mûvei, modern szórakoztató darabok is.

1999 óta minden évben, november utolsó szombatján tartják évzáró hangversenyüket, amely évrõl évre egyre nagyobb sikert arat.

A zenekar 2000 nyarától egyesületként, Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekar néven, közhasznú szervezetként mûködik, vezetõje Somlainé Szlávik Éva. Az egyesület nagyon fontosnak tartja a hagyományok megõrzését, a már meglévõ belföldi és külföldi kapcsolatok fenntartását, ápolását, új kapcsolatok létrehozását.

A németországi Geretsried és Pusztavám között évtizedek óta aktív testvér-települési kapcsolat mûködik, és ez természetesen a két település kulturális tevékenységére is kiterjed. A zenekar 2002-ben létesített elõször kapcsolatot a Geretsriedben mûködõ MISMASMUSIK zeneiskolai, majd 2004-ben a Bunker Blasmusik nemzetiségi zenekarral. A kapcsolatfelvétel óta több alkalommal találkoztunk, kölcsönös barátság szövõdött a csoportok között, ami azóta is tart, és folyamatosan erõsödik. Az elsõ, nagyon sikeres németországi fellépéssorozat eredményeként a zenekar meghívást kapott a franciaországi Chamaliér-be, így a csoport 2003 nyarán részt vehetett a testvérvárosi kapcsolatok jubileumi rendezvényén. Bátran mondhatjuk, hogy a zenekar színvonalas, nagy közönségsikert arató mûsoraival bevéste Pusztavám és Magyarország nevét az ott élõ francia emberek emlékezetébe.

Az egyesületet 2003 júniusában nagy megtiszteltetés érte, mivel "Pusztavám Községért" plakettel - megalapítása óta elsõ civil szervezetként! - tüntették ki.

A zenekar 2004 nyarán cserekapcsolatot alakított ki a németországi Hahnbach fúvószenekarával. A kialakult barátság megalapozott egy új - Hahnbach és Pusztavám közötti - testvér-települési kapcsolatot. A zenekar történetében nagy jelentõséggel bíró esemény volt még az októberi Móri Bornapok, amelynek keretében a Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon ezüst minõsítésû oklevelet szerzett a Pusztavámi Német Nemzetiségi Fúvószenekar. A zsûri egyöntetû véleménye szerint ilyen magas színvonalú fesztivál még nem volt e rendezvény történetében. A muzsikusok számára hatalmas élményt jelentett az, hogy kiemelkedõ tudású (a többi között skót, izraeli, osztrák, olasz, német) zenekarokkal versenyezhettek, illetve közös fellépésre kerülhetett sor. Ebben a rangos nemzetközi mezõnyben - nyugodtan állíthatjuk- a zenekar történetének egyik legnagyobb szakmai sikerét érte el.

Az évek során több alkalommal vendégszerepeltünk, kirándultunk Szlovákiában.

A Pusztavámi Német Nemzetiségi Fúvószenekar történetében a 2005-ös évnek nagy jelentősége volt. A hagyományos évzáró hangversenyünkön a zenekart szakmai zsűri előtt minősíttettük. A zenekar felkészültségét és sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy a „Koncertfúvós” és „Nemzetiségi” kategóriában „B” fokozatú arany minősítést ért el – a művészeti vezető és valamennyi zenekari tag kiemelkedő, szorgalmas munkájának köszönhetően.

 

2006 a nagy változások éve volt. A sikeres minősítő koncert után karmesterváltásra került sor. Választásunk több jelentkező közül Balázs Attilára esett. E választás mind a zenei mind közösségi szempontból jónak minősült mivel fiatalos lendületével s szakmai hozzáértésével méltó utóda lehetett Domina Józsefnek. Új karmesterünk nem sokat ismerkedhetett a zenekarral ugyanis előttünk állt a nagy kihívás a Finnországi utazás Imatra-ba. Ezen nagy volumenű utazás során ellátogattunk Szent Péter várra is.

 

2007-es év a meglévő baráti kapcsolatok ápolásával telt. Ismételten baráti látogatást tettünk Hahnbachban majd augusztusban a szigetvári „Fúvósesztrád”-on, ahol Fejér megye képviseletében voltunk jelen. Természetesen ez utolsó két évben sem maradhatott el a már hagyománnyá vált évzáró koncert és falunk képviselete megyei és országos programokon.

 2008-as év leg munka intenzívebb időszaka nyárra esett. Július közepére meghívást kaptunk testvértelepülésünkre Geretsriedbe hogy az ottani nyári fesztiválon képviseljük lakóhelyünk. Itt összehasonlíthattuk hangszeres tudásunkat a helybeli és környéki fúvószenekarokkal, akiknek minősítése és értékelése zajlott e rendezvény sorozat keretében körzeti szinten. Épphogy megérkeztünk e hosszú hétvégéről már fogadtuk is Finn barátainkat, akik viszonozták náluk tett látogatásunkat.

E számunkra is feledhetetlen hét után a zenekar edzőtáborba vonult a Balaton partján lévő Pálkövére az ottani ifjúsági táborba. E tábor célja az év végén előttünk álló újabb megmérettetésre való méltó felkészülés volt. E megmérettetés egy új cd felvétele valamint egy újabb minősítő koncert magasabb kategóriában. A tábor és a nyár elteltével „kirándulásaink” nem értek véget mivel szeptember végén egy meghívásnak eleget téve töltöttünk egy zenés hétvégét Bátaszéken. Október 24.-25.-26.-án a Pusztavámi Művelődési Ház nagytermében sikeresen felvettük 3. CD-nk hanganyagát.

 A zenekar 2008. november 29.-én egy minősítő koncert keretében adott számot tudásáról, felkészültségének állapotáról. A nagy sikerű koncert eredményeképpen a Pusztavám Német Nemzetiségi Fúvószenekar a szórakoztató-show kategóriában 85 ponttal arany fokozatú minősítést, koncert-fúvószenekari kategóriában 93 ponttal kiemelt arany fokozatú minősítést ért el. A zenekar az eddigiekhez hasonlóan, a jövőben is mindent megtesz azért, hogy magas szakmai színvonalú fellépéseivel elnyerje a legfontosabb zenekari minősítéseket. Fellépéseikkel továbbra is színesíteni kívánják a falu rendezvényeit, a településen túl nyúló szerepléseikkel Pusztavám nevét ismertté szeretnék tenni, és Magyarország jó hírét kelteni Európa távolabbi országaiban is. Továbbra is nyitott a belföldi és határon túli kapcsolatok kiépítésére, fellépésekre és megragad minden lehetőséget a szakmai  fejlődésre.  

EGYESÜLETÜNK RENDSZERES TÁMOGATÓI: 

  A zenekari tagok szülei  Pusztavám Önkormányzat  Pusztavám Kisebbségi Önkormányzat  Fejér Megyei Önkormányzat  Országgyűlés Kisebbségi Bizottsága  Nemzeti Civil Alapprogram  Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma   Sews Magyarország Kft.  Telor Kft.  Frimo Kft.  Sanoma Budapest Kiadói Zrt.  Ringier Kiadó   Axel Springer Kiadó Lapker Zrt.  Color Interpress Kft.   SIBO Kft.  ALU-SPAN Kft.  Braun Kft.  Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt.  Zsálya Patika  Takács József. 

Az egyesület aktív működése keretet biztosít egy lelkes, elhivatott, zeneszerető fiatal csoport értelmes és értékes időtöltéséhez, a zenei- és a nemzeti kultúrák megismeréséhez és megismertetéséhez, a nemzetiségi hagyományok ápolásához. 

Somlainé Szlávik Éva  

az egyesület elnöke  

Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekar

Levelezési cím: H-8066 Pusztavám, Hegyalja u. 27

telefon: (36-22) 417 198, (36-30) 9515 026, fax.: (36-22) 417-201, művészeti vezető: (36-306904 724;

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.;

adószám: 18491050-1-07,  bankszámlaszám: OTP 11736044-20009843

http://www.pusztavam.hu/fuvosok

Tisztelt Támogatóink! Kedves Zenebarátok!

 A megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő

Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekar,

valamennyi tagja megköszöni azok bizalmát, akik 2007. évi adójuk 1 %-ával támogatták a zenekar működését.  A rendelkezésre álló 2.195.601,- Ft-ot hangszerek, vásárlásához, felújíttatásához,működési költségeink finanszírozásához, utazáshoz és jubileumi rendezvények, lebonyolításához használjuk fel.

Ezúton kérjük, és nagy megtiszteltetésnek vesszük további támogatásukat az adójuk 1%-ának felajánlásával.

Egyesületünk közhasznú, adószáma: 18491050-1-07.

Számlaszáma: 11736044-20009843

Köszönettel:  A PUSZTAVÁMI FÚVÓSZENEKAR