Ha anyag van, maszk is van

2020.04.23

A koronavírus ma már szinte minden településen ott van, nem csoda, hogy minden magyar családban elsőszámú témává vált. A szájmaszk használata, néhány hónappal ezelőtt még szokatlan hóbortnak tűnt, ám manapság törvény írja elő annak viseletét.

Hiánycikk lett a szájmaszk, – látva a maszk utáni keresletet – és a hiányt, két pusztavámi hölgy egy este leült és eldöntötte, hogy a falu 70 éven felüli lakóinak, ingyen maszkot varr. Miután több támogató is felajánlott maszknak való anyagokat, beindult a sorozatgyártás.

 Pusztavámi Kálmánné (helyi önkormányzati képviselő) és Somlainé Szlávik Éva összegyűjtötte készleteiből azokat az anyagokat, kellékeket, amelyek a célnak megfelelnek. A szabás módját és titkát nem tudták, de Éva egyik barátja 1500 méter 20 cm széles prémium minőségű gézt ajánlott fel. Több minta készült és kiválasztásra került a prototípus, kartonból, fából szabó-sablonok készültek, amely nagymértékben megkönnyítette a két asszony munkáját. Szélvész gyorsasággal, igaz, éjjel nappal, sorra készültek a maszkok, a munkába Altmárné Marcsi is bekapcsolódott. Alig múlt el néhány nap, amikor rádöbbentek a szorgalmas asszonyok, hogy bizony ők hárman kevesen lesznek legyártani, az akkor már célnak kitűzött 2500 darab szájmaszkot. (Ennyi a falu lakóniak létszáma). Ismerőseik körében érdeklődtek, hogy ki lenne hajlandó részt venni a társadalmi munkában. Többen igent mondtak, így nagyüzembe váltott át a kis csapat. Kora reggel kezdtek, s éjszakába nyúlt, mire befejezték a munkát. Másnap reggel aztán újra indult a nagy kaland.

– Éváéknak és nekem is volt több féle anyagunk, amit kimostunk fertőtlenítettünk – mondta nekünk Pusztavámi Kálmánné (Marika). Szomszédok, ismerősök is hozták az alapanyagot, úgyhogy minden anyag felhasználásra került. Akkor voltunk bajban, amikor a fülre akasztó gumi elfogyott. Az üzletekben sem találtunk. Az egyik helyi varrónőt, Erzsikét felkerestük, aki felajánlotta saját készletét.

– A „dróthelyzetet is” megoldottuk – szólt Éva. – Marika férje Kálmán, a műhelyében, a maszk felsőrészében lévő merevítő drótot szépen és pontosan méretre vágta előkészítette, ezzel segítve munkánkat.

Megtudtuk, hogy Szlávik Mama is kivette részét a munkából. Éjt nappallá téve tisztázta, vasalta a szájmaszkokat – pedig már 86 éves.

Éva elmondta, hogy először a polgárőrök, az idősgondozók, a napközi konyhán dolgozók, boltosok, postai dolgozók, majd a 70 éven felüliek kaptak a maszkokból.  Ahogy készült a maszk, abban az ütemben hordták szét a faluban. A helyszínekre a családsegítők, önkéntesek szállították ki a szájmaszkokat – természetesen térítésmentesen. Több magánszemély és az önkormányzat is hozzájárult a költségekhez. Ha minden összejön – mondta Marika – április 20-án végzünk.

A kalákában dolgozó pusztavámi lányok és asszonyok, nem sopánkodtak, panaszkodtak, hanem a megoldáson törték a fejüket. Úgy gondolták, kétszer ad, aki gyorsan ad, így lett az elkészült maszkok „márkajelzése” egy kézzel rajzolt szívecske…

*

Álljon itt a végén a segítők névsora: Szlávik Éva néni, Altmár Istvánné, Marika, Altmár Csilla, Bankáné Eta, Farkasné Annuska, Gaálné Erzsike, Krebsz Anita, Krebszné Zsuzsa, Zombó Kálmánné, Brückl Annuska, Lepsényi Istvánné, Staudt Istvánné, Garas Dezsőné, Krausz Marika.

 

Lidl áruház tájékoztatása termékvisszahívásról

A fogyasztók egészségének védelme érdekében az Aranykorona Zrt. visszahívja azon 10 darabos friss tojás, A osztályú, M méretű termékét, amelyen a megadott csomagolóüzem azonosító és a következő minőségmegőrzési idők valamelyike szerepel: Csomagolóüzem...

Értesítés

Értesítés!2020.07.27. - 2020.08.14-igDr. Szunyogh Erzsébet rendelése szabadság miatt elmarad.Orvosi helyettesítés:Rendel: Dr Markó-Bodor AdriennMinden hétköznap 8:00-9:00-igMinden nap a rendelési időben hívható tel. szám :22/417-103 vagy...

Vásároljon állampapírt Mobilkincstáron, Webkincstáron otthonról

Nyisson értékpapírszámlát vagy Start-számlát Ügyfélkapun keresztül a Magyar Államkincstárban, vagy vásároljon állampapírt a Kincstár gyors és biztonságos elektronikus szolgáltatásainak (Mobil-és Webkincstár) Ügyfélkapun történő megigénylésével, a www.magyarorszag.hu...